Letselschade op weg naar de wintersport: welk recht is van toepassing?

Gepost 16-02-2023

Nederlanders gaan graag op wintersport, om te skiën en snowboarden. Ze reizen vaak naar bestemmingen in de Alpen, waar zij kunnen genieten van de gezellige sfeer en de prachtige natuur. De wintersport is voor veel Nederlanders een belangrijk onderdeel van hun vakantie en ze kijken er ieder jaar weer naar uit. 

Tijdens de reis naar of van de wintersportbestemming kan het voorkomen dat u bij een verkeersongeval betrokken raakt en hierbij letselschade oploopt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door gladde of besneeuwde wegen.

Het resultaat kan vervelende verwondingen zijn, zoals kneuzingen of gebroken botten. Wat kunt u doen in het geval dat u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval in het buitenland?

Schadevergoedingsrecht

In beginsel geldt de regel dat de wet van het land waar het letsel is opgelopen en de letselschade is ontstaan van toepassing is.

Dus zakt u bijvoorbeeld tijdens uw wintersportvakantie door een trap in een hotel in Oostenrijk, dan is in beginsel de wet en het schadevergoedingsrecht van toepassing van dat land.

Verkeersongevallen binnen Europa

Vindt het ongeval binnen Europa plaats tussen gemotoriseerde verkeersdeelnemers, dan gelden weer verdragen die boven de wet staan. Zoals het Haags Verdrag Verkeersongevallen.

Hierin is geregeld dat bij verkeersongevallen tussen gemotoriseerde verkeersdeelnemers, in beginsel het verkeersrecht van toepassing is van het land waarin het ongeval plaatsvond, evenals het schadevergoedingsrecht. 

Komen de gemotoriseerde voertuigen echter uit hetzelfde land, dan geldt het schadevergoedingsrecht van dat land en niet van het land waarin het ongeval heeft plaatsgevonden. Dus bij een botsing tussen twee auto’s uit Nederland in Frankrijk, is het verkeersrecht uit Frankrijk van toepassing als het gaat om verkeersregels, maar geldt het schadevergoedingsrecht uit Nederland. 

Is er (nog) een ander voertuig bij betrokken uit een ander land of uit Frankrijk zelf, dan is het Frans schadevergoedingsrecht van toepassing.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Verzamel bewijsmateriaal

Wanneer u onverhoopt bij een verkeersongeval in het buitenland betrokken bent geraakt, dan is het van belang om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

 • het maken van foto’s van de plaats van het ongeval;
 • de schade en kentekenplaten;
 • het invullen van het Europees Schadeformulier
 • noteren van gegevens van eventuele getuigen. 

U kunt ook contact opnemen met de politie, zodat zij een politierapport kunnen opmaken. Ervaart u na het ongeval klachten? In dat geval is het verstandig om direct een arts te bezoeken. 

Schadeverzekering Inzittenden

Heeft u een schadeverzekering voor inzittenden afgesloten? Dat kan een hoop discussie schelen wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval in het buitenland met een voertuig dat afkomstig is uit een ander land dan Nederland.

U kunt voor uw letselschade dan bij uw eigen Nederlandse verzekeraar terecht en de letselschade van de bestuurder en inzittenden wordt volledig gedekt. 

Bent u slachtoffer geworden van een verkeersongeval in het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Letsel door klussen, krijg ik doorbetaald?vrouw zit op de bank en ontvangt huisbezoek Call Now Button