Letselschade op weg naar de wintersport: welk recht is van toepassing?

Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

Nederlanders gaan graag op wintersport, om te skiën en snowboarden. Ze reizen vaak naar bestemmingen in de Alpen, waar zij kunnen genieten van de gezellige sfeer en de prachtige natuur. De wintersport is voor veel Nederlanders een belangrijk onderdeel van hun vakantie en ze kijken er ieder jaar weer naar uit. 

Tijdens de reis naar of van de wintersportbestemming kan het voorkomen dat u bij een verkeersongevalbetrokken raakt en hierbij letselschade oploopt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door gladde of besneeuwde wegen.

Het resultaat kan vervelende verwondingen zijn, zoals kneuzingen of gebroken botten. Wat kunt u doen in het geval dat u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval in het buitenland?

Schadevergoedingsrecht

In beginsel geldt de regel dat de wet van het land waar het letsel is opgelopen en de letselschade is ontstaan van toepassing is.

Dus zakt u bijvoorbeeld tijdens uw wintersportvakantie door een trap in een hotel in Oostenrijk, dan is in beginsel de wet en het schadevergoedingsrecht van toepassing van dat land.

Verkeersongevallen binnen Europa

Vindt het ongeval binnen Europa plaats tussen gemotoriseerde verkeersdeelnemers, dan gelden weer verdragen die boven de wet staan. Zoals het Haags Verdrag Verkeersongevallen.

Hierin is geregeld dat bij verkeersongevallen tussen gemotoriseerde verkeersdeelnemers, in beginsel het verkeersrecht van toepassing is van het land waarin het ongeval plaatsvond, evenals het schadevergoedingsrecht.

Komen de gemotoriseerde voertuigen echter uit hetzelfde land, dan geldt het schadevergoedingsrecht van dat land en niet van het land waarin het ongeval heeft plaatsgevonden. Dus bij een botsing tussen twee auto’s uit Nederland in Frankrijk, is het verkeersrecht uit Frankrijk van toepassing als het gaat om verkeersregels, maar geldt het schadevergoedingsrecht uit Nederland.

Is er (nog) een ander voertuig bij betrokken uit een ander land of uit Frankrijk zelf, dan is het Frans schadevergoedingsrecht van toepassing.

Verzamel bewijsmateriaal

Wanneer u onverhoopt bij een verkeersongeval in het buitenland betrokken bent geraakt, dan is het van belang om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  • het maken van foto’s van de plaats van het ongeval;
  • de schade en kentekenplaten;
  • het invullen van het Europees Schadeformulier
  • noteren van gegevens van eventuele getuigen.

U kunt ook contact opnemen met de politie, zodat zij een politierapport kunnen opmaken. Ervaart u na het ongeval klachten? In dat geval is het verstandig om direct een arts te bezoeken.

Schadeverzekering Inzittenden

Heeft u een schadeverzekering voor inzittenden afgesloten? Dat kan een hoop discussie schelen wanneer u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval in het buitenland met een voertuig dat afkomstig is uit een ander land dan Nederland.

U kunt voor uw letselschade dan bij uw eigen Nederlandse verzekeraar terecht en de letselschade van de bestuurder en inzittenden wordt volledig gedekt.

Bent u slachtoffer geworden van een verkeersongeval in het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button