Er zijn best wel wat autoschades die ontstaan als de ene automobilist aan het inparkeren is en de andere automobilist aan het uitparkeren is. Bij dit soort ongevallen ontstaat dan al gauw een discussie wie aansprakelijk is voor de schade. In deze blog gaan we dieper in op wie er aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade en of inparkeren en uitparkeren bijzondere manoeuvres zijn.
Art. 54 RVV Bijzondere manoeuvres
Bij dit soort ongevallen biedt art. 54 RVV uitkomst. Volgens art. 54 RVV moet de weggebruiker die een bijzondere manoeuvre verricht al het overige verkeer voor laten gaan. Daarnaast staat in art. 54 RVV een opsomming (niet alle verrichtingen staan er, omdat dit er erg veel zijn) van verrichtingen die een bijzondere manoeuvre opleveren. Zo zijn manoeuvres zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen allemaal bijzondere manoeuvres volgens art. 54 RVV.
Wat jammer is aan art. 54 RVV is dat het niks over inparkeren of uitparkeren meldt. Is het dan wel mogelijk om de aansprakelijkheidsvraag te beantwoorden door te achterhalen of uitparkeren of inparkeren een bijzondere manoeuvre is? Jazeker! De opsomming van bijzondere manoeuvres in art. 54 RVV is namelijk niet-limitatief. Niet-limitatief betekent dat naast de in art. 54 RVV genoemde verrichtingen er ook nog andere bijzondere manoeuvres zijn. Zo heeft de rechter in een uitspraak bepaald dat een bijzondere manoeuvre alle verrichtingen zijn waarbij de bestuurder zich vanuit stilstand of vanuit zijn huidige verkeersstroom wil voegen in of tussen een andere verkeersstroom.[1]
Waarom is het bovenstaande relevant voor de vraag of er sprake inparkeren een bijzondere manoeuvre is? En is uitparkeren een bijzondere manoeuvre? Inparkeren is geen bijzondere manoeuvre, omdat je niet invoegt in een andere verkeersstroom. Een leeg parkeervak is geen verkeersstroom. Uitparkeren is wel een bijzondere manoeuvre, omdat een weg of parkeerplaats waar auto’s mogen rijden zijn te bestempelen als een verkeersstroom waarin of waartussen je als automobilist vanuit je parkeervak voegt.
Aansprakelijkheid bij schade tijdens inparkeren en uitparkeren
Wat betekent dit allemaal voor de vraag wie er aansprakelijk is voor de schade die is ontstaan tijdens een ongeval tussen een automobilist die uitparkeert en een automobilist die inparkeert? Bij zo’n ongeval is de uitparkerende automobilist in het merendeel van de gevallen volledig aansprakelijk. In andere woorden betekent dat dat de uitparkerende automobilist de schade van de inparkerende automobilist moet betalen.
Let wel op! Dit is alleen in het merendeel van alle gevallen. Als een automobilist achteruitrijdend inparkeert, dan verricht deze een bijzondere manoeuvre. Mocht deze automobilist dan botsen tegen een automobilist die inparkeert, dan zijn zij beiden voor de helft van de schade aansprakelijk. Daarnaast is de aansprakelijkheidsvraag in het verkeer ook altijd erg afhankelijk van de omstandigheden waaronder het ongeval plaatsvindt. Vraag daarom altijd een deskundige om rechtshulp bij een verkeersongeval.