Is inparkeren een bijzondere manoeuvre?

Gepost 08-07-2021

Er zijn best wel wat autoschades die ontstaan als de ene automobilist aan het inparkeren is en de andere automobilist aan het uitparkeren is. Bij dit soort ongevallen ontstaat dan al gauw een discussie wie aansprakelijk is voor de schade. In deze blog gaan we dieper in op wie er aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade en of inparkeren en uitparkeren bijzondere manoeuvres zijn.

Art. 54 RVV Bijzondere manoeuvres

Bij dit soort ongevallen biedt art. 54 RVV uitkomst. Volgens art. 54 RVV moet de weggebruiker die een bijzondere manoeuvre verricht al het overige verkeer voor laten gaan. Daarnaast staat in art. 54 RVV een opsomming (niet alle verrichtingen staan er, omdat dit er erg veel zijn) van verrichtingen die een bijzondere manoeuvre opleveren. Zo zijn manoeuvres zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen allemaal bijzondere manoeuvres volgens art. 54 RVV.

Wat jammer is aan art. 54 RVV is dat het niks over inparkeren of uitparkeren meldt. Is het dan wel mogelijk om de aansprakelijkheidsvraag te beantwoorden door te achterhalen of uitparkeren of inparkeren een bijzondere manoeuvre is? Jazeker! De opsomming van bijzondere manoeuvres in art. 54 RVV is namelijk niet-limitatief. Niet-limitatief betekent dat naast de in art. 54 RVV genoemde verrichtingen er ook nog andere bijzondere manoeuvres zijn. Zo heeft de rechter in een uitspraak bepaald dat een bijzondere manoeuvre alle verrichtingen zijn waarbij de bestuurder zich vanuit stilstand of vanuit zijn huidige verkeersstroom wil voegen in of tussen een andere verkeersstroom.[1]

Waarom is het bovenstaande relevant voor de vraag of er sprake inparkeren een bijzondere manoeuvre is? En is uitparkeren een bijzondere manoeuvre? Inparkeren is geen bijzondere manoeuvre, omdat je niet invoegt in een andere verkeersstroom. Een leeg parkeervak is geen verkeersstroom. Uitparkeren is wel een bijzondere manoeuvre, omdat een weg of parkeerplaats waar auto’s mogen rijden zijn te bestempelen als een verkeersstroom waarin of waartussen je als automobilist vanuit je parkeervak voegt.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Aansprakelijkheid bij schade tijdens inparkeren en uitparkeren

Wat betekent dit allemaal voor de vraag wie er aansprakelijk is voor de schade die is ontstaan tijdens een ongeval tussen een automobilist die uitparkeert en een automobilist die inparkeert? Bij zo’n ongeval is de uitparkerende automobilist in het merendeel van de gevallen volledig aansprakelijk. In andere woorden betekent dat dat de uitparkerende automobilist de schade van de inparkerende automobilist moet betalen.

Let wel op! Dit is alleen in het merendeel van alle gevallen. Als een automobilist achteruitrijdend inparkeert, dan verricht deze een bijzondere manoeuvre. Mocht deze automobilist dan botsen tegen een automobilist die inparkeert, dan zijn zij beiden voor de helft van de schade aansprakelijk. Daarnaast is de aansprakelijkheidsvraag in het verkeer ook altijd erg afhankelijk van de omstandigheden waaronder het ongeval plaatsvindt. Vraag daarom altijd een deskundige om rechtshulp bij een verkeersongeval.

Juridisch advies bij letselschade

Wilt u weten waar u aan toe bent na een schade-ongeval? Bijvoorbeeld bij letsel wat is veroorzaakt bij het inparkeren en uitparkeren op een parkeerplaats? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze letselschade experts. Zij luisteren naar uw persoonlijk verhaal en kunnen direct vertellen of de geleden schade verhaalbaar is.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Afbeelding van vrouw die aan het verkeer denktEen sneeuwwitte skipiste Call Now Button