Letselschade na een arbeidsongeval

Wij claimen waar u recht op heeft!

Heeft u letselschade na een arbeidsongeval?

Er is sprake van een arbeidsongeval wanneer u tijdens werktijd als werknemer een ongeluk krijgt. Vaak heeft u dan recht op een schadevergoeding. In Nederland is een werkgever in bijna alle gevallen aansprakelijk voor letselschade door een arbeidsongeval. Dit komt omdat de werkgever moet zorgen voor een goede werkomgeving. Bij een arbeidsongeval kan u bijvoorbeeld denken aan een verwonding die u oploopt door een machine.

Is mijn werkgever aansprakelijk voor het arbeidsongeval?

Krijgt u een ongeluk tijdens werktijd en kan u er zelf niks aan doen? Dan is de kans erg groot dat u de schade kan verhalen op uw werkgever. Zeker wanneer er sprake is van letselschade staat u als werknemer erg sterk. In Nederland zijn werkgevers bijna altijd goed verzekerd voor arbeidsongevallen. Zelfs wanneer u door een collega een arbeidsongeval krijgt, is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk en kunt u een schadevergoeding eisen.
Het komt vaak voor dat werknemers geen schadevergoeding eisen van hun werknemer, omdat ze bang zijn voor nare consequenties. Jurilex Letselschade helpt en adviseert graag bij de aansprakelijkstelling en zorgt ervoor dat u de de juiste schadevergoeding krijgt.

CTA – USP

Aangesloten bij het Nationaal Keurmerk Letselschade

Alle belangenbehartigers en letselschadeprofessionals van Jurilex Letselschade zijn aangesloten bij het letselschade keurmerk

Ontvang een rechtvaardige schadevergoeding

Onze beste letselschadespecialisten zorgen ervoor dat u altijd de hoogst haalbare schadevergoeding krijgt.

Gratis hulp en advies

Onze hulp is voor u gratis, de tegenpartij betaalt de juridische bijstand

Altijd bij u in de buurt

Een landelijk netwerk van specialisten en juristen. Wij werken alleen voor slachtoffers.

Mijn letselongeval in het verkeer

Heb ik recht op een schadevergoeding na een bedrijfsongeval?

Alle schade die u tijdens het arbeidsongeval oploopt, kan u dan proberen te verhalen op de werkgever. U kan onderscheid maken tussen twee soorten schade: materiële schade en immateriële schade.

De materiële schade kan u direct uitdrukken in geld. Denk hierbij aan:

  • Het bezoeken van een medisch specialist
  • Reiskosten
  • Eigen bijdrage
  • Hulp in de huishouding
  • Vervangend vervoer
  • Gederfde inkomsten uit arbeid
  • Kleding

Immateriële schade is niet in geld uit te drukken en vaak niet direct zichtbaar, maar hier kan u wel smartengeld voor vragen. De hoogte hiervan is erg lastig vast te stellen en daarvoor heeft u vaak een specialist nodig die u hierbij helpt. Voorbeelden van immateriële schade zijn:

  • leed
  • pijn
  • gederfde levensvreugde
  • psychische schade

Meld u aan voor een cursus

    Persoonlijke gegevens

    Selecteer uw cursus

    Nog vragen?

    Onze adviseurs helpen u graag, zowel telefonisch als onder het genot van een kop koffie. Dat verplicht u tot niks; we vertellen graag over ons vak.

    Kyra Asma
    Call Now Button