Fietsongeval door paaltje op de weg? Gemeente is aansprakelijk.

Heeft u een fietsongeval gehad door een object op de weg? Of een slecht wegdek? Een schadevergoeding is wellicht mogelijk. U dient de wegbeheerder of gemeente aansprakelijk te stellen voor de schade en het letsel wat hieruit is ontstaan. 

Onlangs deed het gerechtshof uitspraak betreffende een fietsongeval waarbij het slachtoffer letsel en schade had opgelopen. Het werd een langslepende zaak. 
Lees het hier.

Lees meer

Verwondingen opgelopen door een hondenbeet?

U bent gebeten door een hond. Wat nu? Wie kun je voor het bijtincident aansprakelijk stellen en maak je kans om degene aan te schrijven? Zo ja, welke schadeposten komen vervolgens voor een letselvergoeding in aanmerking? 

Jaarlijks belanden tienduizenden mensen op de huisartsenpost na een dierenbeet. 
In dit artikel bespreken we de juridische kant van het incident met een bijtende hond. 

Lees meer

Wat is de plek van kosten zonder nut op een schadestaat?

Kosten zonder nut is een bijzondere schadepost. Als letselschadejurist verbaas ik mij meer dan eens over het wel- of niet vergoeden van deze schadeposten en dan met name het standpunt dat de aansprakelijke verzekeraar inneemt.

In dit artikel deel ik mijn ervaring en laat ik zien waarom deze afzonderlijke schadeposten in aanmerking komen voor een vergoeding.

Lees meer

Wanneer moeten medische kosten vergoed worden door de tegenpartij?

Wanneer er medische kosten worden gemaakt om klachten te behandelen die zijn veroorzaakt door een ongeval waarvoor een tegenpartij aansprakelijk is, kunnen in bepaalde gevallen vergoed worden.

In dit blog leggen we uit wanneer volgens de rechter de kosten voor geneeskundige zorg in het algemeen en voor alternatieve geneeskundige zorg in het bijzonder, voor een vergoeding in aanmerking komen.

Lees meer

Wat is de juridische waarde van het schadeaangifteformulier?

Het schadeaangifteformulier is een document waarop partijen die betrokken zijn bij een ongeval hun gegevens kunnen invullen en de oorzaak van het ongeval kunnen beschrijven. Hierbij kunnen zij aanvinken wat bij hen van toepassing is en een situatieschets tekenen. In dit blog vertellen we meer over de juridische waarde van het schadeaangifteformulier.

Lees meer

Aansprakelijkheid bij letsel door vuurwerk

Elk jaar op 1 januari zijn de Nederlandse ziekenhuizen weer druk met het behandelen van vuurwerkslachtoffers. Slachtoffers lopen vooral (brand)wonden op aan handen en armen, maar ook (blijvend) oogletsel komt regelmatig voor. Daarom rijst vaak de vraag bij vuurwerkslachtoffers: kan ik mijn schade ergens verhalen? Lees het in deze blog.

Lees meer

Een ongeval tijdens werktijd; werkgeversaansprakelijkheid

Letselschade na een arbeidsongeval komt helaas dagelijks voor en kan voor de betreffende werknemer een grote impact hebben. Wie kun je formeel aansprakelijk stellen voor de geleden en nog te lijden (letsel)schade? Lees het in deze blog.

Lees meer

Letselschade bij vriendendienst, wie vergoedt de schade?

Wanneer je letselschade oploopt tijdens het helpen van een ander noemt men dit een vriendendienst. Maar kun je deze schade wel verhalen? En waar moet je dat doen? Wij vertellen het je in deze blog. 

Lees meer

Is inparkeren een bijzondere manoeuvre?

Er zijn best wel wat autoschades die ontstaan als de ene automobilist aan het inparkeren is en de andere automobilist aan het uitparkeren is. Bij dit soort ongevallen ontstaat dan al gauw een discussie wie aansprakelijk is voor de schade. Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Lees meer

Letselschade door een ski-ongeval

Door de drukte op de pistes gebeuren er elk jaar weer veel ski-ongevallen met vaak (ernstig) letsel als gevolg. Soms ben je als slachtoffer zelf de oorzaak van het opgelopen letsel, maar wat als iemand anders het ongeval heeft veroorzaakt? Dat ontdek je in deze blog.

Lees meer

Letselschade op een festival

Het festivalseizoen is officieel van start gegaan en ook op een festival zit een ongeluk in een klein hoekje. Je struikelt over een bundel stroomkabels of je leunt tegen een hek dat niet goed vastgemaakt is. Gevolg: letsel! Wie is aansprakelijk? Hoe krijg ik mijn schade vergoed? Dat vertellen wij je in deze blog.

 

Lees meer

Bijzondere (motor)voertuigen en art. 185 Wegenverkeerswet

Uit art. 185 Wegenverkeerswet (WvW) vloeit voort dat de eigenaar van een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden gehouden is de schade te vergoeden bij een verkeersongeval met een ongemotoriseerde deelnemer aan het verkeer, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht. Maar hoe zit het nou met (bijzondere) motorrijtuigen en art. 185 WwW? Dat lees je in deze blog.

Lees meer

Recht op een vergoeding van affectieschade per 1 januari 2019

Het onderwerp affectieschade is de laatste tijd een hot topic. Op 10 april 2018 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel 'Vergoeding van affectieschade' unaniem aangenomen. Deze wet regelt de vergoeding van de zogenaamde affectieschade, een vorm van schadevergoeding voor naasten. De nieuwe wet is op 1 januari 2019 ingegaan, maar wat is affectieschade nou precies?

Lees meer

De kwetsbare (elektrische) fietser

Een recent gekocht vrijstaand huis, met een grote tuin, een nieuwe baan, een echtgenoot met een goed draaiende eigen onderneming en twee dochters van begin twintig met een goede baan. Kortom, het leven lachte Marjan toe. Tot die ene dag in september 2016…..

Lees meer

Predispositie en pre-existentie, wat is het verschil

Als een slachtoffer van een ongeval letsel oploopt en een ander is daarvoor aansprakelijk, dan dient de aansprakelijke partij de schade van het slachtoffer te vergoeden. Hoe groot die schade is of voor hoe lang die schade moet worden vergoed, kan onderwerp zijn van een flinke discussie.

Lees meer