Zorgverlener aansprakelijk voor letselschade?

Gepost 14-02-2023

Ieder jaar lopen duizenden mensen letsel op als gevolg van een medische ingreep die helaas niet is verlopen zoals verwacht. Het kan gaan om een fout tijdens een operatie, een onjuist beoordeelde hersenscan, een foutief gestelde diagnose of de verstrekking van een verkeerd medicijn.

Al deze incidenten kunnen onbedoeld forse letselschade veroorzaken. Alle schade die is veroorzaakt door een fout van een zorgverlener, bijvoorbeeld een medisch specialist, moet worden hersteld. Bovendien moet eventuele financiële schade, waaronder ook de immateriële schade, worden vergoed. Als u hulp zoekt bij het verhalen van uw letselschade, kunnen wij u daarbij helpen.

Aansprakelijkheid van de zorgverlener

Het is zeer schokkend als een ingreep die bedoeld was om verbetering te brengen, juist voor extra gezondheidsschade heeft gezorgd. Gelukkig heeft een patiënt die schade oploopt door een medische misser recht op volledige schadevergoeding.

De betrokken zorgverlener is aansprakelijk als hij of zij niet heeft gehandeld zoals van een redelijk bekwaam arts verwacht mag worden. Voor hulp bij het onderzoeken van de aansprakelijkheid van een zorgverlener, kunt u bij Jurilex Letselschade terecht.

Omvang van de schade

De schade die moet worden vergoed kan bestaan uit zowel materiële als immateriële schade, namelijk vermogensschade en smartengeld. Net als in andere letselschadezaken is het uitgangspunt dat het slachtoffer zoveel mogelijk in dezelfde situatie moet worden teruggebracht als voor de fout gelopen ingreep.

De omvang van de schade wordt vastgesteld door de situatie van de patiënt na de medische fout te vergelijken met de toestand zoals die zou zijn geweest zonder medische fout.

Het vaststellen van de juiste omvang van de schade is vakwerk. Bij Jurilex Letselschade werken registerexperts die gespecialiseerd zijn in schadevaststelling bij letselschadeslachtoffers. Zo weer u zeker dat uw schadeclaim correct en volledig is.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Medische fout of complicatie

Zorgverleners zijn tegen aansprakelijkheid verzekerd. Een gebruikelijke tactiek van verzekeraars is om de aansprakelijkheid af te wijzen. Daarbij wordt vaak als argument gebruikt dat er geen sprake is van een medische fout, maar van een complicatie.

Een complicatie is een onbedoelde en ongewenste gebeurtenis of toestand tijdens of volgend op medisch specialistisch handelen, zonder dat er daarbij sprake is van verwijtbaar handelen door de zorgverlener. Voor de gevolgen van een complicatie is de arts niet aansprakelijk, maar voor een gemaakte fout wel.

Jurilex Letselschade kan onderzoeken of er sprake is van een complicatie of van een medische fout. We analyseren daarbij of sprake is van een gangbaar ingecalculeerd risico en of dit risico voor de ingreep met de patiënt is besproken. Daarvoor beschikken we over medisch adviseurs.

Gespecialiseerde hulp van Jurilex Letselschade

Zoals in dit artikel weergegeven is het verhalen van een schadevergoeding na een medische fout vaak een moeizaam traject. Daarom is de inschakeling van een letselschadespecialist zoals Jurilex Letselschade een vereiste.

Wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Misschien vindt u deze artikelen ook interessant:

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Welke letselschade kan ik verhalen op verzekeraar?Letsel door klussen, krijg ik doorbetaald? Call Now Button