Zorgverlener aansprakelijk voor letselschade?

Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

Ieder jaar lopen duizenden mensen letsel op als gevolg van een medische ingreep die helaas niet is verlopen zoals verwacht. Het kan gaan om een fout tijdens een operatie, een onjuist beoordeelde hersenscan, een foutief gestelde diagnose of de verstrekking van een verkeerd medicijn.

Al deze incidenten kunnen onbedoeld forse letselschade veroorzaken. Alle schade die is veroorzaakt door een fout van een zorgverlener, bijvoorbeeld een medisch specialist, moet worden hersteld. Bovendien moet eventuele financiële schade, waaronder ook de immateriële schade, worden vergoed. Als u hulp zoekt bij het verhalen van uw letselschade, kunnen wij u daarbij helpen.

Aansprakelijkheid van de zorgverlener

Het is zeer schokkend als een ingreep die bedoeld was om verbetering te brengen, juist voor extra gezondheidsschade heeft gezorgd. Gelukkig heeft een patiënt die schade oploopt door een medische misser recht op volledige schadevergoeding.

De betrokken zorgverlener is aansprakelijk als hij of zij niet heeft gehandeld zoals van een redelijk bekwaam arts verwacht mag worden. Voor hulp bij het onderzoeken van de aansprakelijkheid van een zorgverlener, kunt u bij Jurilex Letselschade terecht.

Omvang van de schade

De schade die moet worden vergoed kan bestaan uit zowel materiële als immateriële schade, namelijk vermogensschade en smartengeld. Net als in andere letselschadezaken is het uitgangspunt dat het slachtoffer zoveel mogelijk in dezelfde situatie moet worden teruggebracht als voor de fout gelopen ingreep.

De omvang van de schade wordt vastgesteld door de situatie van de patiënt na de medische fout te vergelijken met de toestand zoals die zou zijn geweest zonder medische fout.

Het vaststellen van de juiste omvang van de schade is vakwerk. Bij Jurilex Letselschade werken registerexperts die gespecialiseerd zijn in schadevaststelling bij letselschadeslachtoffers. Zo weer u zeker dat uw schadeclaim correct en volledig is.

 

Medische fout of complicatie

Zorgverleners zijn tegen aansprakelijkheid verzekerd. Een gebruikelijke tactiek van verzekeraars is om de aansprakelijkheid af te wijzen. Daarbij wordt vaak als argument gebruikt dat er geen sprake is van een medische fout, maar van een complicatie.

Een complicatie is een onbedoelde en ongewenste gebeurtenis of toestand tijdens of volgend op medisch specialistisch handelen, zonder dat er daarbij sprake is van verwijtbaar handelen door de zorgverlener. Voor de gevolgen van een complicatie is de arts niet aansprakelijk, maar voor een gemaakte fout wel.

Jurilex Letselschade kan onderzoeken of er sprake is van een complicatie of van een medische fout. We analyseren daarbij of sprake is van een gangbaar ingecalculeerd risico en of dit risico voor de ingreep met de patiënt is besproken. Daarvoor beschikken we over medisch adviseurs.

Gespecialiseerde hulp van Jurilex Letselschade

Zoals in dit artikel weergegeven is het verhalen van een schadevergoeding na een medische fout vaak een moeizaam traject. Daarom is de inschakeling van een letselschadespecialist zoals Jurilex Letselschade een vereiste.

Wilt u uw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button