Wat is zorgschade? De vergoeding van zorg, voorzieningen en hulpmiddelen

Gepost 13-04-2021

Wanneer u letselschade oploopt, bijvoorbeeld door een verkeersongeval, of een bedrijfsongeval, dan krijgt u met verschillende vormen van schade te maken, waaronder zorgschade.

Zorgschade bestaat uit de kosten voor verzorging, verpleging en begeleiding die een slachtoffer van een ongeval maakt. Ook deze schade dient te worden vergoed door de aansprakelijke partij. Wij kunnen u hierover adviseren en begeleiden in het schaderegelingstraject.

Wat is zorgschade?

De volgende vormen van zorg en hulp maken deel uit van zorgschade:

  • Verpleging en verzorging, waaronder mantelzorg en thuiszorg
  • Hulp in de huishouding
  • Overige noodzakelijke hulp, zoals tuinhulp en dierenverzorging
  • Overige zorg en hulp

Een woud van regelingen!

Voor veel soorten zorg en voorzieningen bestaan publiekrechtelijke regelingen, zoals de Zorgverzekeringswet (ZvW), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Je kunt gerust spreken van een woud van verschillende regelingen.

Vanwege het feit dat de publiekrechtelijke en civielrechtelijke aanspraken kunnen overlappen, kan het voorkomen dat slachtoffers ‘van het kastje naar de muur’ worden gestuurd. Voor een bepaalde noodzakelijke voorziening verwijst de aansprakelijke verzekeraar het slachtoffer bijvoorbeeld naar de gemeente, waarna de gemeente het slachtoffer terugverwijst naar de verzekeraar. Dat is natuurlijk om gek van te worden!

Wanneer zo’n situatie optreedt, kan uw belangenbehartiger partijen tot de orde roepen en hen wijzen op uw rechten. De instantie waar u een aanvraag indient moet deze in behandeling nemen, waarbij uw belang centraal dient te staan.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Handreiking Zorgschade van De Letselschade Raad

De Letselschade Raad heeft een handreiking zorgschade bij letselschade opgesteld, waarin staat dat het slachtoffer recht heeft op een vergoeding voor de noodzakelijke zorg die nodig is.

De handreiking biedt aanknopingspunten voor het vaststellen van de zorgbehoefte en de hoogte van de zorgkosten. Dit hulpmiddel van De Letselschade Raad is opgesteld om de positie van letselschadeslachtoffers te verbeteren.

Jurilex Letselschade

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u uw zaak voor advies aan ons voorleggen? Of wilt u meer informatie over zorgschade? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Jurilex Letselschade is houder van het Nationaal Keurmerk Letselschade en heeft alle deskundigheid in huis om u goed te helpen. Bovendien zijn wij door heel Nederland actief.

Gerelateerde artikelen

Misschien vindt u deze artikelen ook interessant:

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via WhatsApp uw casus aanmelden.

    Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Aansprakelijkheid motorrijtuig artikel 185 wegenverkeerswetKan letselschade door een hondenbeet worden verhaald op de eigenaar van het dier? Call Now Button