Whiplash letsel na ongeval

Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

Een van de meest voorkomende letselschades bij verkeersongevallen is een whiplash. Bij een aanrijding van achteren wordt het hoofd van het slachtoffer eerst met kracht naar achteren en daarna naar voren geduwd, waardoor whiplashletsel kan ontstaan.

Vaak gaan de klachten binnen een paar dagen tot weken weer over, maar helaas kunnen de klachten ook een langdurig karakter hebben. Gelukkig is de schade op de aansprakelijke partij te verhalen.

Wat is een whiplash?

Stel, u staat stil voor een rood verkeerslicht en de automobilist die achter u rijdt let niet goed op. Als er een botsing ontstaat, kan er een whiplash ontstaan. Een whiplash ontstaat als je je nekspieren verrekt, met nekpijn en hoofdpijn als gevolg.

Daarnaast kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Ook kunnen er problemen zijn met onthouden of je aandacht ergens bij houden.

Afhankelijk van de ernst van de aanrijding en het letsel, kunnen de genoemde klachten dagen, weken of zelfs maanden aanhouden. Het spreekt voor zich dat whiplashletsel zware gevolgen heeft in het dagelijkse leven. Het normale functioneren kan ernstig worden ontwricht.

Hoe kan whiplashschade op de aansprakelijke partij worden verhaald?

Bij een kop-staartbotsing is de achteroprijdende automobilist aansprakelijk voor het ongeval. Met de hulp van een gespecialiseerde letselschadejurist wordt er een aansprakelijkstelling verstuurd aan de autoverzekeraar van de veroorzaker van het ongeval.

Nadat de aansprakelijkheid is erkend, wordt er meestal meteen een eerste voorschot op de schade gevraagd, waarmee het slachtoffer de eerste kostenposten kan betalen.

Terwijl het slachtoffer zich richt op zijn of haar revalidatie en herstel, brengt de letselschadejurist nauwkeurig de financiële schade in kaart. Alle kosten die te maken hebben met het ongeval, behoren tot de verhaalbare schade. Daarbij kunt u denken aan verlies van inkomsten als gevolg van arbeidsongeschiktheid, medische kosten die niet worden gedekt door de zorgverzekeraar en kosten van noodzakelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld tijdelijke huishoudelijke hulp.

Als het slachtoffer volledig hersteld is

Als het slachtoffer volledig is hersteld, of als er sprake is van een zogeheten medische eindsituatie waarbij er geen verdere vooruitgang meer te verwachten is, kan de letselschadezaak definitief worden afgewikkeld. Er wordt door de letselschadejurist, in overleg met het slachtoffer, met de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval onderhandeld over de totaal te betalen schadevergoeding.

Nadat er overeenstemming is bereikt met de verzekeraar, zet het slachtoffer zijn of haar handtekening onder een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Daarna wordt de schadevergoeding, met aftrek van de al betaalde voorschotten, rechtstreeks aan het slachtoffer betaald. Het slachtoffer is over de schadevergoeding geen belasting verschuldigd.

Waar vind ik juridische hulp?

De letselschaderegeling in whiplashzaken kan problematisch verlopen. Sommige verzekeraars zijn erg kritisch in hun beoordeling van whiplashletsel. Daarom is in deze zaken de hulp van een gespecialiseerde letselschadejurist onmisbaar.

Jurilex Letselschade is gespecialiseerd in het verhalen van schadevergoeding namens onder meer whiplashslachtoffers. Wij werken door heel Nederland. Jurilex Letselschade is houder van het Nationaal Keurmerk Letselschade en aangesloten bij de Branchevereniging NLE.

Heeft u whiplashklachten overgehouden aan een verkeersongeval en wilt u advies over uw zaak? Neem dan contact op met Jurilex Letselschade. Wij staan voor u klaar!

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button