Whiplash letsel na ongeval

Gepost 14-02-2023

Een van de meest voorkomende letselschades bij verkeersongevallen is een whiplash. Bij een aanrijding van achteren wordt het hoofd van het slachtoffer eerst met kracht naar achteren en daarna naar voren geduwd, waardoor whiplashletsel kan ontstaan.

Vaak gaan de klachten binnen een paar dagen tot weken weer over, maar helaas kunnen de klachten ook een langdurig karakter hebben. Gelukkig is de schade op de aansprakelijke partij te verhalen.

Wat is een whiplash?

Stel, u staat stil voor een rood verkeerslicht en de automobilist die achter u rijdt let niet goed op. Als er een botsing ontstaat, kan er een whiplash ontstaan. Een whiplash ontstaat als je je nekspieren verrekt, met nekpijn en hoofdpijn als gevolg.

Daarnaast kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Ook kunnen er problemen zijn met onthouden of je aandacht ergens bij houden.

Afhankelijk van de ernst van de aanrijding en het letsel, kunnen de genoemde klachten dagen, weken of zelfs maanden aanhouden. Het spreekt voor zich dat whiplashletsel zware gevolgen heeft in het dagelijkse leven. Het normale functioneren kan ernstig worden ontwricht.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Hoe kan whiplashschade op de aansprakelijke partij worden verhaald?

Bij een kop-staartbotsing is de achteroprijdende automobilist aansprakelijk voor het ongeval. Met de hulp van een gespecialiseerde letselschadejurist wordt er een aansprakelijkstelling verstuurd aan de autoverzekeraar van de veroorzaker van het ongeval.

Nadat de aansprakelijkheid is erkend, wordt er meestal meteen een eerste voorschot op de schade gevraagd, waarmee het slachtoffer de eerste kostenposten kan betalen.

Terwijl het slachtoffer zich richt op zijn of haar revalidatie en herstel, brengt de letselschadejurist nauwkeurig de financiële schade in kaart. Alle kosten die te maken hebben met het ongeval, behoren tot de verhaalbare schade. Daarbij kunt u denken aan verlies van inkomsten als gevolg van arbeidsongeschiktheid, medische kosten die niet worden gedekt door de zorgverzekeraar en kosten van noodzakelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld tijdelijke huishoudelijke hulp.

Als het slachtoffer volledig hersteld is

Als het slachtoffer volledig is hersteld, of als er sprake is van een zogeheten medische eindsituatie waarbij er geen verdere vooruitgang meer te verwachten is, kan de letselschadezaak definitief worden afgewikkeld. Er wordt door de letselschadejurist, in overleg met het slachtoffer, met de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval onderhandeld over de totaal te betalen schadevergoeding.

Nadat er overeenstemming is bereikt met de verzekeraar, zet het slachtoffer zijn of haar handtekening onder een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Daarna wordt de schadevergoeding, met aftrek van de al betaalde voorschotten, rechtstreeks aan het slachtoffer betaald. Het slachtoffer is over de schadevergoeding geen belasting verschuldigd.

Waar vind ik juridische hulp?

De letselschaderegeling in whiplashzaken kan problematisch verlopen. Sommige verzekeraars zijn erg kritisch in hun beoordeling van whiplashletsel. Daarom is in deze zaken de hulp van een gespecialiseerde letselschadejurist onmisbaar.

Jurilex Letselschade is gespecialiseerd in het verhalen van schadevergoeding namens onder meer whiplashslachtoffers. Wij werken door heel Nederland. Jurilex Letselschade is houder van het Nationaal Keurmerk Letselschade en aangesloten bij de Branchevereniging NLE.

Heeft u whiplashklachten overgehouden aan een verkeersongeval en wilt u advies over uw zaak? Neem dan contact op met Jurilex Letselschade. Wij staan voor u klaar!

Gerelateerde artikelen

Misschien vindt u deze artikelen ook interessant:

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Herstelgerichte dienstverlening na ongevalSmartengeld en de immateriele gevolgen na ongeval Call Now Button