Wat is de juridische waarde van het schadeaangifteformulier?

Picture of Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

Het schadeaangifteformulier is een document waarop partijen die betrokken zijn bij een ongeval hun gegevens kunnen invullen en de oorzaak van het ongeval kunnen beschrijven. Hierbij kunnen zij aanvinken wat bij hen van toepassing is en een situatieschets tekenen. Het is van belang dat beide partijen dit document tekenen. Dit schadeformulier dient als bewijs bij een eventuele aansprakelijkstelling. In dit blog vertellen we meer over de juridische waarde van het schadeaangifteformulier.

 

Een schadeaangifteformulier is een onderhandse akte

Een schadeaangifteformulier wordt wettelijk gezien als een zogenaamde onderhandse akte. In de wet (om precies te zijn Artikel 156 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering) is bepaald dat akten ondertekende geschriften zijn, bestemd om tot bewijs te dienen. Er kan daarbij sprake zijn van een onderhandse akte of een authentieke akte.

Grofweg is het verschil tussen authentieke en onderhandse akten, dat de eerste soort wordt opgemaakt door een daarvoor bevoegd openbaar ambtenaar, zoals een notaris of een rechter. Bij een onderhandse akte is dit niet het geval. Zodoende is het schadeaangifteformulier dus een onderhandse akte.

 

De juridische waarde van een schadeaangifteformulier

Een onderhandse akte wordt volgens de wet gezien als zogenaamd dwingend bewijs. Dat houdt in dat dit niet zomaar genegeerd kan worden in een eventueel juridisch traject.

Ook in de jurisprudentie is bevestigd dat een schadeaangifteformulier zo moet worden beschouwd (bekijk de uitspraak). De schets op het schadeaangifteformulier hoort hier in principe ook bij (bekijk de uitspraak).

Dat wil overigens niet zeggen dat alles op een schadeaangifteformulier ook automatisch voor waar moet worden aangenomen. Een van de partijen kan bijvoorbeeld een voorbehoud maken op het schadeformulier waarin hij aangeeft het niet eens te zijn met de geschetste situatie. Ook staat het beide partijen altijd vrij om aanvullend tegenbewijs te leveren. Het is dus van belang altijd goed op te letten dat het formulier volledig en juist wordt ingevuld.

 

Juridisch advies bij letselschade

Heb jij letselschade opgelopen en is de tegenpartij aansprakelijk? Neem contact met ons op. Wij gaan voor jou kosteloos verhalen waar jij recht op hebt!

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button