Verwondingen opgelopen door een hondenbeet?

Picture of Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

U bent een echte dierenvriend en in uw beleving is elke viervoeter geweldig, maar een harige vriend kan onvoorspelbaar zijn… Hap!
U bent gebeten door een hond. Wat nu? Wie kunt u voor het bijtincident aansprakelijk stellen en is er juridisch gezien een kans om de hondeneigenaar aan te schrijven? Zo ja, welke schadeposten komen vervolgens voor vergoeding in aanmerking?

In dit artikel bespreken we de juridische kant van het incident met een bijtende hond.

Aansprakelijkstelling bij een hondenbeet

De hondeneigenaar is altijd volledig aansprakelijk. De schuldvraag wordt niet gesteld.

Een hond dat een goede opvoeding heeft gehad kan alsnog onberekenbaar zijn, vandaar dat er geen sprake is van schuld. Het gaat om het vaststellen van aansprakelijkheid. Hierbij is het goed mogelijk dat de hondeneigenaar zich tegen het risico van aansprakelijkheid heeft verzekerd. De verzekeraar zal de claim in behandeling nemen. Immers, de afgesloten verzekering dient hiervoor. Het bijtincident zal dan simpelweg een verzekeringskwestie worden. Gelukkig, uw schade wordt volledig vergoed!

Het is van belang om na een bijtincident altijd bij de hondeneigenaar de persoonlijke- en verzekeringsgegevens op te vragen. Met deze gegevens kan een belangenbehartiger actie ondernemen richting de verzekeraar van de hondenbezitter.

De aansprakelijkheid van hondenbezitters is bij wet vastgelegd in artikel 6:179 BW. Het enige dat bewezen moet worden is de betrokkenheid van de hond. Er moet dus worden aangetoond dat de betreffende hond u, of een van uw naasten, heeft gebeten.

Smartengeld claimen na een hondenbeet

Een hondenbeet kan lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Denk aan de bijtwond, het minder fraaie litteken na genezing van de wond, maar ook aan het ontwikkelen van een angst voor honden en het dalen van uw zelfvertrouwen door de zichtbare littekens. Deze aspecten worden meegenomen bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld. Smartengeld is een niet in geld meetbare vergoeding voor pijn en gederfde levensvreugde. Smartengeld is een van de schadeposten die geclaimd kan worden bij de verzekeraar van de hondenbezitter. Mogelijk andere schadeposten kunnen zijn:

  • misgelopen inkomsten
  • medische kosten
  • materiële schade, denk hierbij aan kleding

Bovendien is het belangrijk om na een aanvaring met een happende viervoeter een (huis)arts te bezoeken om de wond juist te behandelen en een mogelijke infectie tegen te gaan. Vervolgens zal dit worden geregistreerd in uw medisch dossier. Een aantekening van het opgelopen letsel na een bijtincident met een hond in uw medisch dossier is van belang voor de medische onderbouwing van het letsel na het betreffende bijtincident.

Gebeten door een hond, wat nu?

Bent u gebeten door een hond en heeft u hierdoor lichamelijke en/of geestelijke klachten? Neem eenvoudig contact met ons op. Laat ons weten wat er precies gebeurd is en wij helpen om de meest rechtvaardige letselschadevergoeding te claimen.
Wij werken kosteloos voor slachtoffers van een letselongeval. U ontvangt van ons nooit een factuur. Onze juristen zijn op werkdagen bereikbaar van 08:30 uur tot 17:30 uur en buiten kantoortijden kunt u gebruik maken van het onderstaande contactformulier.

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button