Pensioenschade bij letselschade: de financiële gevolgen van het ongeval op de langere termijn

Picture of Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

Heeft u een ongeval meegemaakt waarbij u letselschade heeft opgelopen? Dan kan het zijn dat u te maken heeft met een lager inkomen, bijvoorbeeld omdat u sinds het ongeluk niet heeft kunnen werken.

U beseft het misschien niet, maar uw pensioen kan ook in gevaar komen. Pensioenschade is een complex onderwerp omdat deze verliezen niet direct ontstaan, maar pas nadat u met pensioen bent gegaan.

Ook zijn er veel verschillende soorten pensioenregelingen, met elk hun eigen regels en voorwaarden. Het bepalen van de mate van pensioenschade is daarom niet eenvoudig. Jurilex Letselschade voorziet u graag van een gedegen advies.

Bij het bepalen van pensioenschade is het de vraag hoeveel pensioen u zou hebben ontvangen als het ongeval niet had plaatsgevonden. Wanneer arbeidsongeschiktheid optreedt, treedt het pensioenverlies in de meeste gevallen op na de leeftijd van 67 of 68 jaar.

Soms is het verschil klein, soms is het verschil enorm. Het hangt onder andere af van uw leeftijd, de pensioenregeling waarbij u betrokken bent en hoe uw carrière zich nog kan ontwikkelen behoudens verrassingen. Pensioenschade vormt een belangrijk onderdeel van een letselschadeclaim.

Premievrije opbouw van pensioen

Veel pensioenregelingen geven recht op premievrije opbouw bij arbeidsongeschiktheid. De hoogte van deze voortzetting hangt af van de mate van uw arbeidsongeschiktheid, maar bij totale arbeidsongeschiktheid is de premievrije voortzetting meestal beperkt tot 70% en in sommige regelingen zelfs tot 50%.

Dit betekent dat uw pensioenopbouw na een ongeval jaarlijks met minimaal 30% wordt verlaagd. Afhankelijk van de resterende looptijd resulteert dit in een pensioen dat veel lager is dan zonder het ongeval. Deze situatie moeten we zien te voorkomen.

Bepaling van pensioenschade

Het correct berekenen van pensioenschade kan complex zijn. Daarom is het inschakelen van een deskundige, zoals Jurilex Letselschade, verstandig. Wij onderzoeken de financiële gevolgen van het ongeval na uw pensionering. Het begint met het onderzoeken van alle informatie over uw pensioen.

Welk type pensioenregeling is van toepassing? Belangrijke zaken zijn onder andere afspraken over premievrije voortzetting van pensioen bij arbeidsongeschiktheid en of deze zijn aangevraagd en/of goedgekeurd.

Een nieuw pensioenstelsel

U heeft wellicht gehoord dat er grote veranderingen op komst zijn in het Nederlandse pensioenstelsel. Deze veranderingen zullen ook gevolgen hebben voor de letselschadepraktijk.

Pensioenschade is al met al een zeer complex vraagstuk waarbij zelfs niet alle letselschadeprofessionals u adequaat kunnen helpen. Uw belangenbehartiger moet goed op de hoogte zijn van de verschillende definities en op basis van de juiste informatie een goede inschatting kunnen maken van mogelijke schade.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Jurilex Letselschade voor meer informatie of een advies op maat

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button