1 juli 2021: regeling Directe Schadeafhandeling (DSA)

Picture of Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

Per 1 juli 2021 is de nieuwe regeling Directe Schadeafhandeling (DSA) van kracht. Hiermee kunnen verzekerden materiële schade aan hun auto claimen op de eigen WA-verzekering. Goed om te weten: letselschade valt niet onder deze regeling.

Een aanrijding met materiële schade is voor beide partijen vervelend. En voor degene die door toedoen van een ander schade aan zijn auto heeft helemaal, want het kan soms lang duren om die schade vergoed te krijgen. Tot 1 juli 2021, want dan treedt de regeling Directe Schadeafhandeling in werking.

Wat is de regeling Directe Schadeafhandeling?

De regeling Directe Schadeafhandeling is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en moet voorkomen dat mensen bij een aanrijding van het kastje naar de muur worden gestuurd. Voorheen was iemand met een WA-verzekering die door andermans toedoen schade aan zijn auto had, voor de schadevergoeding afhankelijk van de verzekeraar van de wederpartij.

Het beoordelen en afhandelen van de schade duurde soms lang. Met de nieuwe regeling kan de gedupeerde per 1 juli terecht bij de eigen verzekeraar. Deze beoordeelt de schade snel en handelt deze in korte tijd af. De verzekeraar gaat zelf in gesprek met de aansprakelijke verzekeraar.

Voordelen regeling Directe Schadeafhandeling

De regeling Directe Schadeafhandeling neemt verzekerden dus veel zorgen uit handen. En omdat de eigen verzekeraar direct de aansprakelijkheid beoordeelt, scheelt dat zowel de verzekeraar als de verzekerde veel tijd. Omdat er nauw contact is tussen verzekerde en verzekeraar, gaat de klanttevredenheid bovendien omhoog.

Wanneer Directe Schadeafhandeling?

Om gebruik te maken van de regeling Directe Schadeafhandeling gelden een aantal voorwaarden:

  • Het moet gaan om een particulier verzekerde personenauto met een Nederlands kenteken;
  • De schade is veroorzaakt door een ander motorrijtuig met een Nederlands kenteken;
  • De wederpartij moet geheel of deels aansprakelijk zijn voor de schade;
  • Er mag geen sprake zijn van letselschade.

Wat is de rol van de intermediair bij Directe Schadeafhandeling?

Verzekerden kunnen bij materiële schade aan hun auto ook terecht bij hun assurantietussenpersoon. De intermediair legt de zaak vervolgens neer bij de verzekeraar. In het geval van letselschade zal de intermediair doorverwijzen naar de letselschadejurist.

Directe Schadeafhandeling: niet voor letselschade

Als er bij de aanrijding letselschade is ontstaan, gaat de regeling Directe Schadeafhandeling niet op. Letselschadeslachtoffers doen er goed aan altijd contact op te nemen met letselschadespecialist.

Wanneer u besluit om uw letselschade te laten berekenen door één van de senior letselschadejurist of Register Expert Personenschade van Jurilex Letselschade, dan is dat geheel kosteloos voor u. Jurilex Letselschade verhaalt haar kosten op de schadeveroorzakende (aansprakelijke) partij. Bovendien voeren alle 14 vestigingen het Nationaal Keurmerk Letselschade.

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button