Letselschade opgelopen bij het paardrijden: wie is er aansprakelijk?

Gepost 8-12-2023

Paarden zijn voor veel mensen hun lust en hun leven. Ze verzorgen de dieren met passie en maken regelmatig een ritje door het bos of op het strand. Op de manege wordt geoefend en er vinden springwedstrijden plaats. Maar paardrijden is ook een risicovolle activiteit.

Paarden zijn sterke dieren en de ruiter zit hoog op de rug. Bij een valpartij kan een ruiter ernstig letsel oplopen. En wanneer paarden schrikken, kunnen een trap uitdelen of op hol slaan. Ook dat gedrag kan letsel bij mensen veroorzaken. Wie is er dan aansprakelijk en hoe gaat de schaderegeling in z’n werk? Daarover gaat dit artikel van Jurilex Letselschade.

Letselschade door paardrijden: de cijfers

Elk jaar lopen in Nederland ongeveer 30.000 ruiters letselschade door de gedraging van een paard. Meestal gaat het gelukkig om licht letsel dat binnen zes maanden geheel herstelt. Maar bij ongeveer tien procent van de ongevallen moet de betrokkene met ernstig letsel in het ziekenhuis worden opgenomen. Letsel aan het hoofd, de nek, de rug en de ribben worden het meest gemeld.

Het verhalen van uw schade

Als u valt terwijl u op uw eigen paard rijdt, kunt u niemand aansprakelijk stellen. Het is een ander verhaal als u rijdt op een paard van iemand anders, bijvoorbeeld een manege.

Rijdt u op een paard dat eigendom is van iemand anders en u lijdt letselschade, dan is artikel 6:179 BW van toepassing. In dat artikel staat dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor de schade die iemand lijdt als gevolg van het gedrag van het dier. Dus bij een val van een paard is de eigenaar van het dier verplicht om u uw schade te vergoeden.

Rechters houden rekening met het feit dat u vrijwillig bent gaan paardrijden.

Vrijwillig gaan paardrijden

Maar er zijn vaak complicerende factoren, waardoor u niet altijd uw volledige schade verhalen. Want uit de rechtspraak blijkt dat rechters rekening houden met het feit dat u vrijwillig bent gaan paardrijden. U wordt als ruiter dan geacht u bewust te zijn van het feit dat paardrijden gevaarlijk kan zijn.

Omdat u vrijwillig op het paard rijdt,  en u de risico’s van het dier moet kennen, krijgt u in principe minimaal de helft van de letselschade vergoed. Op basis van de specifieke omstandigheden kan dit door de rechter worden bijgesteld naar 75% of zelfs 100%. Als u nog aan het leren paardrijden bent, is de kans groot dat 100% van uw schade wordt vergoed.

Stel dat een paard schrikt en u schopt, dan kunt u waarschijnlijk niets aan het ongeval doen. Daarom wordt in zo’n geval uw letselschade vrijwel altijd volledig vergoed.

Verhaalbare schade

Welke schade kunnen wij voor u (geheel of gedeeltelijk) verhalen? In principe komen alle financiële gevolgen van het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. U kunt denk aan medische kosten die niet worden gedekt door uw zorgverzekering, eventueel verlies van inkomsten door uw letsel en smartengeld.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Juridische hulp bij letselschade na het paardrijden

Het inschakelen van een letselschade-expert zoals Jurilex Letselschade bij het verhalen van letselschade is verstandig. De expert van Jurilex stelt de wederpartij aansprakelijk, regelt voor u zonodig een financieel voorschot, zet alle schadeposten op een rij en claimt uw volledige schade namens u bij de aansprakelijke partij.

Wilt u meer informatie?

Heeft u letselschade opgelopen bij het paardrijden? De experts van Jurilex Letselschade staan voor u klaar! Onze kosten verhalen we op de aansprakelijke partij, dus onze diensten zijn voor u in de meeste gevallen gratis.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om uw zaak te bespreken.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Op zoek naar goede hulp bij letselschade? Kies voor een specialist met keurmerk! Call Now Button