Letselschade door een sportongeval: heb ik recht op schadevergoeding?

Picture of Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

Vorige maand ontving een Britse rugbyster een schadevergoeding van maar liefst 11 miljoen euro, omdat ze blijvend invalide was geraakt door een zware tackle van een tegenspeelster. De rechtbank in Londen besliste dat, hoewel een tackle bij de rugbysport hoort, de tegenspeelster aansprakelijk was voor de schade omdat haar tackle illegaal was.

Hoe kijken rechters in Nederland naar dit soort zaken? Hebben mensen die tijdens het sporten letselschade oplopen door toedoen van een ander ook recht op schadevergoeding? Jurilex Letselschade geeft u graag advies.

Grote kans op letselschade

Hoewel sporten heel gezond is, bestaat er wel een kans op blessures. Vooral bij contactsporten als voetbal en hockey heb je een grote kans op lichamelijk letsel. Als deelnemer aan een sportwedstrijd, zul je de risico’s op blessures voor lief moeten nemen. Maar soms kan het gedrag van een medespeler niet door de beugel.

Een ongecontroleerde sliding op de benen kan forse letselschade veroorzaken. De lichamelijke, emotionele en financiële gevolgen zijn soms niet te overzien. Dan is het goed om te weten dat het verstandig is de zaak met een letselschade-expert te bespreken. Jurilex Letselschade is daarvoor een goed aanspreekpunt.

Verhoogde drempel voor aansprakelijkheid

Iemand die normaal gesproken bij een ander expres lichamelijk letsel toebrengt door een duw of een tackle, is zonder meer aansprakelijk voor de schade die daarbij wordt veroorzaakt. Maar tijdens een sportwedstrijd is datzelfde gedrag heel normaal en zal de dader niet zo snel aansprakelijk zijn.

De Hoge Raad heeft bepaald dat in sport- en spelsituaties een zogenaamde verhoogde drempel voor aansprakelijkheid geldt.

 

Wanneer is de dader aansprakelijk?

Of er sprake is van onrechtmatig handelen tijdens sport en spel hangt af van de omstandigheden van het concrete geval. De volgende vragen zijn daarbij van belang:

  • Is er sprake van opzettelijk handelen, met grove roekeloosheid of met grove schuld?
  • Wordt er in grove strijd met de spelregels gehandeld?
  • Is er sprake van onvoorziene gedragingen, waartoe het spel niet uitlokt?
  • Is er gehandeld in strijd met de tuchtregels van de vereniging?

Als één of meerdere van deze vragen met ja kunnen worden beantwoord, is het zinvol om de veroorzaker van de schade aansprakelijk te stellen. Jurilex Letselschade kan daarbij helpen!

Zoekt u juridische hulp?

Heeft u letselschade opgelopen bij een sportongeval door toedoen van een ander? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie, door bijvoorbeeld de gegevens van getuigen te noteren en foto’s te maken van de plaats van het ongeval.

Zoekt u juridische hulp? Neem dan contact op met Jurilex Letselschade. Wij staan voor u klaar!

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button