Letselschade door een sportongeval; heb ik recht op schadevergoeding?

Gepost 10-03-2023

Vorige maand ontving een Britse rugbyster een schadevergoeding van maar liefst elf miljoen euro, omdat ze blijvend invalide was geraakt door een zware tackle van een tegenspeelster. De rechtbank in Londen besliste dat, hoewel een tackle bij de rugbysport hoort, de tegenspeelster aansprakelijk was voor de schade omdat haar tackle illegaal was.

Hoe kijken rechters in Nederland naar dit soort zaken? Hebben mensen die tijdens het sporten letselschade oplopen door toedoen van een ander ook recht op schadevergoeding? Jurilex Letselschade geeft u graag advies.

Grote kans op letselschade

Hoewel sporten heel gezond is, bestaat er wel een kans op blessures. Vooral bij contactsporten als voetbal en hockey heb je een grote kans op lichamelijk letsel. Als deelnemer aan een sportwedstrijd, zul je de risico’s op blessures voor lief moeten nemen. Maar soms kan het gedrag van een medespeler niet door de beugel.

Een ongecontroleerde sliding op de benen kan forse letselschade veroorzaken. De lichamelijke, emotionele en financiële gevolgen zijn soms niet te overzien. Dan is het goed om te weten dat het verstandig is de zaak met een letselschade-expert te bespreken. Jurilex Letselschade is daarvoor een goed aanspreekpunt.

Verhoogde drempel voor aansprakelijkheid

Iemand die normaal gesproken bij een ander expres lichamelijk letsel toebrengt door een duw of een tackle, is zonder meer aansprakelijk voor de schade die daarbij wordt veroorzaakt. Maar tijdens een sportwedstrijd is datzelfde gedrag heel normaal en zal de dader niet zo snel aansprakelijk zijn.

De Hoge Raad heeft bepaald dat in sport- en spelsituaties een zogenaamde verhoogde drempel voor aansprakelijkheid geldt.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Wanneer is de dader aansprakelijk?

Of er sprake is van onrechtmatig handelen tijdens sport en spel hangt af van de omstandigheden van het concrete geval. De volgende vragen zijn daarbij van belang:

  • Is er sprake van opzettelijk handelen, met grove roekeloosheid of met grove schuld?
  • Wordt er in grove strijd met de spelregels gehandeld?
  • Is er sprake van onvoorziene gedragingen, waartoe het spel niet uitlokt?
  • Is er gehandeld in strijd met de tuchtregels van de vereniging?

Als één of meerdere van deze vragen met ja kunnen worden beantwoord, is het zinvol om de veroorzaker van de schade aansprakelijk te stellen. Jurilex Letselschade kan daarbij helpen!

Zoekt u juridische hulp?

Heeft u letselschade opgelopen bij een sportongeval door toedoen van een ander? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie, door bijvoorbeeld de gegevens van getuigen te noteren en foto’s te maken van de plaats van het ongeval.

Zoekt u juridische hulp? Neem dan contact op met Jurilex Letselschade. Wij staan voor u klaar!

Gerelateerde artikelen

Misschien vindt u deze artikelen ook interessant:

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Fiscale aandachtspunten bij letselschade: uw schadevergoeding is geen inkomen!Letselschade van kind en de BEM clausule Call Now Button