Ik heb blijvende letselschade door een klus-ongeval. Moet mijn werkgever mijn salaris doorbetalen?

Gepost 16-02-2023

Stel, u bent werkzaam in loondienst en houdt ervan om in de weekenden te klussen in en rondom uw huis. Tot op heden is dit altijd goed gegaan, maar op een dag ging dit mis. U ben van de ladder gevallen waardoor u letsel hebt opgelopen.

Wat zijn dan uw rechten als werknemer wanneer u niet kunt werken als gevolg van uw letselschade die u hebt opgelopen tijdens het klussen?

1) Door een val van het dak tijdens het klussen heb ik mijn been op twee plaatsen gebroken en kan ik de komende maanden niet werken. Moet ik mijn werkgever vertellen over de oorzaak?

Nee. Een werknemer is niet verplicht om de oorzaak en aard van zijn ziekte (letselschade) te vertellen. U mag daarover zwijgen. Wel bent u als werknemer verplicht om u bij ziekte zo spoedig mogelijk ziek te melden.

Indien u als werknemer een ongeval met opzet veroorzaakt met als doel arbeidsongeschikt te worden, dan bent u de werkgever wel een verklaring schuldig.

2) Betaalt mijn werkgever mijn salaris wel gewoon door?

De werkgever betaalt uw salaris inderdaad gewoon door. De werkgever is wettelijk verplicht om zeventig procent van het loon tijdens de eerste twee jaar van de ziekte door te betalen.

Maar dat bedrag wordt vaak gedurende enige tijd aangevuld tot een hoger percentage, op grond van de arbeidsovereenkomst of cao.

3) Heb ik ook recht op loonbetaling als ik letsel oploop tijdens het beoefenen van extreme sporten?

Zolang de (extreme) sport volgens de regels wordt beoefend wel. Dat geldt trouwens ook voor het ondergaan van (risicovolle) operaties met als doel esthetische verbetering; zoals het laten liften van de oogleden, het vergroten van de lippen of het laseren van de ogen. Achterliggende gedachte is dat er geen opzet is om arbeidsongeschiktheid te veroorzaken.

Praktijkvoorbeeld

Goed voorbeeld vormt een zaak uit 2006, waarbij een zaalvoetballende werknemer een aantal keren geblesseerd raakte. Zijn werkgever had genoeg van het ziekteverzuim dat daarmee gepaard ging en waarschuwde de medewerker dat hij met zijn sport moest stoppen. Deed hij dat niet dan zou de werkgever bij een volgende blessure zijn salaris niet uitbetalen.

De werknemer kreeg gelijk, want hier bleek volgens de rechter geen sprake van opzet. De werknemer had niet de intentie om arbeidsongeschikt te worden. Maar ook de werkgever stond gedeeltelijk in zijn recht.

Omdat de werkgever de werknemer duidelijk had gewezen op de nadelige financiële consequenties bij een volgende ziekmelding. De rechter besloot daarop dat de werkgever zeventig procent van het loon moest doorbetalen, maar niet de aanvulling tot honderd procent die in de cao was opgenomen.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

4) In welke gevallen krijg ik mijn salaris niet uitbetaald?

Wanneer u zich bewust bent van de mogelijke gevolgen, blootstelt aan risicovolle omstandigheden en daarbij de regels aan uw laars lapt. Denk aan off piste skiën bij lawinegevaar of het besturen van een auto onder invloed van alcohol of drugs.

5) Mag mijn werkgever mij vragen nooit meer te klussen?

Vragen mag, verplichten niet. Wel kan zo’n verzoek ervoor zorgen dat de werkgever bij ziekteverzuim door een ongeval met letselschade tijdens het klussen niet het volledige salaris hoeft door te betalen, zoals ook het geval was bij de gewaarschuwde zaalvoetballende vrachtwagenchauffeur.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

    Contact

    U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

    Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

      Persoonlijke gegevens

      Wat is er gebeurd?

      Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

      2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

      3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

      4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

      Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

      1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

      2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

      3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

      Alle vragen met JA beantwoord

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

      Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

      Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

      1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

      Jouw antwoord is JA

      Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

      Jouw antwoord is NEE

      Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

      Zorgverlener aansprakelijk voor letselschade?Letselschade op weg naar de wintersport: welk recht is van toepassing? Call Now Button