Letselschade door een ski-ongeval

Gepost 26-01-2022

Ieder jaar gaan er veel Nederlanders op wintersport. Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland zijn een aantal van de populaire wintersportbestemmingen. Door de drukte op de pistes gebeuren er elk jaar weer veel ski-ongevallen met vaak (ernstig) letsel als gevolg. Soms ben je als slachtoffer zelf de oorzaak van het opgelopen letsel, maar wat als iemand anders het ongeval heeft veroorzaakt?

Een ander veroorzaakt het ski-ongeval

Als een ander het ski-ongeval veroorzaakt, dan kan diegene daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Het ongeluk moet wel te verwijten zijn aan de ander. Om een schadevergoeding te kunnen verkrijgen, is het van belang om altijd zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen van het ongeval. Zorg ervoor dat de exacte locatie van het ongeval bekend is, verzamel eventueel een opgemaakt politierapport van het ongeval, de rekeningen en het medisch dossier van het ziekenhuis en de reddingswerkers. Maak foto’s of filmpjes van de situatie, het weer en de sneeuw ten tijde van het ongeval. Ook is het essentieel om te registreren wie verantwoordelijk was voor het ongeval. Zorg ervoor dat er gegevens van de veroorzaker en diens verzekeraar bekend zijn en dat getuigen een (schriftelijke) verklaring afleggen.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Welke regels gelden er bij het vaststellen van de (letsel)schade?

De hoofdregel is dat het recht geldt van het land waar het ongeval plaatsvindt. Dit kan leiden tot uiteenlopende regels bij het vaststellen van de schuld en de schade. Een uitzondering op deze regel geldt als de veroorzaker van het ongeval in het buitenland én het slachtoffer allebei uit Nederland komen. In deze situatie kan toch het Nederlands aansprakelijkheidsrecht toegepast worden. Elke piste heeft ook gedragsregels waar rechters onder andere vanuit gaan; regels van De Fédération Internationale de Ski (FIS). Deze regels zijn opgesteld door de Internationale Ski Federatie. Het niet houden aan de gedragsregels is niet meteen een onrechtmatige gedraging. Het is een gedraging die moet worden meegewogen. Daarbij spelen andere factoren als bijvoorbeeld drukte op de piste of weersomstandigheden ook een rol bij de schuldvraag en de aansprakelijkheid.

Verhoogde aansprakelijkheidsdrempel

Nederlandse rechters gaan uit van een sport- en spelsituatie bij dergelijke ski-ongevallen. Als skiër begeef je je namelijk in een sportieve situatie. De aansprakelijkheidsdrempel ligt hoger, omdat skiërs tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde of verkeerd getimede gedragingen van elkaar mogen verwachten op de piste. Dat maakt het aansprakelijk stellen van de veroorzaker van een ski-ongeval niet onmogelijk, maar wel complex.

Juridisch advies na ski-ongeval

Ben jij betrokken geweest bij een ski-ongeval en heb je daarbij letselschade opgelopen door de schuld van een ander? Neem contact met ons op. Dan gaan wij voor jou aan de slag om de maximale schadevergoeding te claimen.

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   in de zijspiegel van een auto is er een scooter en auto te zienMan is gipsplaten aan het verzagen Call Now Button