Fiscale aandachtspunten bij letselschade: uw schadevergoeding is geen inkomen!

Gepost 10-03-2023

De afwikkeling van letselschadezaken gaat vaak gepaard met grote geldbedragen. Het gaat om financiële compensatie die is bedoeld om uw schade vanaf het moment van het ongeval tot ver in de toekomst te vergoeden. Meestal gebeurt dat in de vorm van een eenmalige betaling. Een belangrijke vraag is dan hoe de Belastingdienst hier tegenaan kijkt.

Beschouwt de fiscus deze uitkering als een inkomensbestanddeel? Is er een risico dat u meteen een deel van het geld moet afstaan? En hoe kan dit voorkomen worden? Wees gerust, hier kan Jurilex Letselschade u bij helpen.

Drie onderdelen van de schadevergoeding

Laten we beginnen door te kijken naar de aard van de schadevergoeding die bij letselschade wordt uitgekeerd. Deze bestaat uit drie algemene onderdelen:

 1. Vergoeding van de inkomensschade (verlies van arbeidsvermogen)
 2. Vergoeding van de kosten die zijn gemaakt in verband met het letsel (bijvoorbeeld hulpmiddelen en voorzieningen)
 3. Vergoeding van de emotionele gevolgen van het ongeval (smartengeld)

Inkomstenbelasting (box 1)

Omdat de laatste twee onderdelen van de schadevergoeding helemaal niets met uw inkomen te maken hebben, hoeft u hierover sowieso geen inkomstenbelasting te betalen. Maar hoe zit het met het eerste onderdeel? Het gaat hier om inkomen dat u had kunnen verdienen als u geen ongeval had gehad.

Het antwoord is simpel: u hoeft ook hierover geen inkomstenbelasting te betalen. De Hoge Raad heeft namelijk al veertig jaar geleden geoordeeld dat een vergoeding inzake blijvend verlies van arbeidsvermogen belastingvrij is (HR 29 juni 1983).

Dat is ook terecht, want deze uitkering wordt netto aan u verstrekt. Eventuele heffingen zouden ten koste gaan van het geld dat u nodig heeft om uw toekomstige schade te dekken.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Vermogensbelasting (box 3)

Wel wordt uw schadevergoeding door de Belastingdienst als vermogen aangemerkt. Daarover moet u vermogensrendementsheffing betalen.

Deze heffing kunt u zien als belastingschade en nemen we dan ook mee in de afwikkeling van de zaak, zodat dit niet ten koste gaat van de hoogte van de schadevergoeding.

Toch discussie met de fiscus

Hoewel deze uitgangspunten helder zijn, komt het soms toch voor dat de belastinginspecteur de volledige schadevergoeding, of alleen het eerste genoemde onderdeel van de schadevergoeding, ten onrechte beschouwt als geld waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Het is natuurlijk belangrijk om daar direct bezwaar tegen te maken.

Om deze problemen te voorkomen, wordt in de meeste zaken door de betalende verzekeraars een belastinggarantie afgegeven. Daarmee belooft de verzekeraar dat eventuele geheven belasting voor rekening van de verzekeraar komt.

Jurilex Letselschade

Wilt u meer weten, of heeft u letselschade opgelopen en zoekt u hulp bij het verhalen van uw schade? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Jurilex Letselschade is houder van het Nationaal Keurmerk Letselschade en zorgt ervoor dat al uw schade keurig wordt vergoed. Met vestigingen door heel Nederland zijn we altijd bij u in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Verschillende vormen aansprakelijkheid uitgelegdLetselschade door een sportongeval; heb ik recht op schadevergoeding? Call Now Button