Pensioenschade bij letselschade: de financiële gevolgen van het ongeval op de langere termijn

Gepost 23-05-2023

Heeft u een ongeval meegemaakt waarbij u letselschade heeft opgelopen? Dan kan het zijn dat u te maken heeft met een lager inkomen, bijvoorbeeld omdat u sinds het ongeluk niet heeft kunnen werken.

U beseft het misschien niet, maar uw pensioen kan ook in gevaar komen. Pensioenschade is een complex onderwerp omdat deze verliezen niet direct ontstaan, maar pas nadat u met pensioen bent gegaan.

Ook zijn er veel verschillende soorten pensioenregelingen, met elk hun eigen regels en voorwaarden. Het bepalen van de mate van pensioenschade is daarom niet eenvoudig. Jurilex Letselschade voorziet u graag van een gedegen advies.

Bij het bepalen van pensioenschade is het de vraag hoeveel pensioen u zou hebben ontvangen als het ongeval niet had plaatsgevonden. Wanneer arbeidsongeschiktheid optreedt, treedt het pensioenverlies in de meeste gevallen op na de leeftijd van 67 of 68 jaar.

Soms is het verschil klein, soms is het verschil enorm. Het hangt onder andere af van uw leeftijd, de pensioenregeling waarbij u betrokken bent en hoe uw carrière zich nog kan ontwikkelen behoudens verrassingen. Pensioenschade vormt een belangrijk onderdeel van een letselschadeclaim.

Premievrije opbouw van pensioen

Veel pensioenregelingen geven recht op premievrije opbouw bij arbeidsongeschiktheid. De hoogte van deze voortzetting hangt af van de mate van uw arbeidsongeschiktheid, maar bij totale arbeidsongeschiktheid is de premievrije voortzetting meestal beperkt tot 70% en in sommige regelingen zelfs tot 50%.

Dit betekent dat uw pensioenopbouw na een ongeval jaarlijks met minimaal 30% wordt verlaagd. Afhankelijk van de resterende looptijd resulteert dit in een pensioen dat veel lager is dan zonder het ongeval. Deze situatie moeten we zien te voorkomen.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!

Bepaling van pensioenschade

Het correct berekenen van pensioenschade kan complex zijn. Daarom is het inschakelen van een deskundige, zoals Jurilex Letselschade, verstandig. Wij onderzoeken de financiële gevolgen van het ongeval na uw pensionering. Het begint met het onderzoeken van alle informatie over uw pensioen.

Welk type pensioenregeling is van toepassing? Belangrijke zaken zijn onder andere afspraken over premievrije voortzetting van pensioen bij arbeidsongeschiktheid en of deze zijn aangevraagd en/of goedgekeurd.

Een nieuw pensioenstelsel

U heeft wellicht gehoord dat er grote veranderingen op komst zijn in het Nederlandse pensioenstelsel. Deze veranderingen zullen ook gevolgen hebben voor de letselschadepraktijk.

Pensioenschade is al met al een zeer complex vraagstuk waarbij zelfs niet alle letselschadeprofessionals u adequaat kunnen helpen. Uw belangenbehartiger moet goed op de hoogte zijn van de verschillende definities en op basis van de juiste informatie een goede inschatting kunnen maken van mogelijke schade.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Jurilex Letselschade voor meer informatie of een advies op maat.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u verder.

Vragen naar aanleiding van een ongeval? Neem telefonisch contact op of laat een bericht achter. Onze letselschade jurist vertelt direct waar u aan toe bent.

  Contact

  U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17.15 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of de chatbot gebruiken om uw casus aan te melden.

  Tijdens openingstijden binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit direct de volgende werkdag. 

   Persoonlijke gegevens

   Wat is er gebeurd?

   Je selecteerde 'Medische fout'. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Heb je al een klacht ingediend bij de klachtencommissie van de desbetreffende zorginstelling? Ja/nee

   2. Is die klacht gegrond verklaard? Ja/nee

   3. Is de medische fout minder dan 5 jaar geleden gemaakt? Ja/nee

   4. Ben je bereid om een medisch haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren? Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen omdat we geen gegronde klacht hebben. Je aanvraag zal dan ook niet in behandeling worden genomen.

   Je selecteerde 'geweld’. De volgende vragen zijn daarvoor van belang:

   1. Is het letsel ontstaan door een geweldsincident tijdens werktijd? Ja/nee

   2. Valt het incident te wijten aan de werkgever? (optioneel) Ja/nee

   3. Kun je het ongeval aantonen? (optioneel) Ja/nee

   Alle vragen met JA beantwoord

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   1 Of meerdere vragen met NEE beantwoord

   Helaas kunnen wij je niet helpen. Wij verwijzen je in dit geval graag door naar het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

   Je hebt aangegeven psychisch letsel te hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. De volgende vraag is daarvoor van belang:

   1. Heb je naast psychisch letsel, ook lichamelijk letsel opgelopen? Ja/nee

   Jouw antwoord is JA

   Je hebt mogelijk een zaak. We ontvangen graag je melding. Eén van onze letselschadejuristen neemt na het verzenden van dit formulier zo snel mogelijk contact met je op.

   Jouw antwoord is NEE

   Helaas kunnen wij je niet helpen, omdat wij niet gespecialiseerd zijn in het behandelen van enkel psychisch letsel. Jouw aanvraag wordt dan ook niet in behandeling genomen.

   Bent u vanwege letselschade opgenomen in een ziekenhuis of behandelcentrum?Op zoek naar goede hulp bij letselschade? Kies voor een specialist met keurmerk! Call Now Button