De berekening van overlijdensschade na een ongeval

Picture of Jan Willem Berg

Jan Willem Berg

Inhoud

Een sterfgeval door een ongeval heeft een grote impact op de nabestaanden, vooral als een geliefde overlijdt door handelen waarvoor een derde aansprakelijk is. De schade die de nabestaanden op de veroorzaker van het ongeval kunnen verhalen noemen we overlijdensschade. Daarover gaat dit artikel van Jurilex Letselschade.

Het berekenen van overlijdensschade

Het berekenen van overlijdensschade kan complex zijn. Om een belastende schaderegeling voor nabestaanden te voorkomen, heeft een werkgroep van De Letselschade Raad een model voor de berekening van overlijdensschade ontwikkeld.

Het rekenmodel, dat is gebaseerd op data van het Nibud, draagt bij aan een snelle afwikkeling van overlijdensschade en aan transparantie voor nabestaanden in dit proces. Zowel belangenbehartigers, zoals Jurilex, en verzekeraars, volgen deze richtlijn.

Verschillende situaties

De Letselschade Richtlijn Rekenmodel Overlijdensschade voorziet in een rekenmethodiek voor allerlei soorten gezinnen en situaties, zoals:
  • Gezinnen met twee volwassenen, waarbij één volwassene overlijdt
  • Gezinnen met twee volwassenen, waarbij beide volwassenen overlijden
  • Eenoudergezinnen, waarbij de volwassene overlijdt
  • Co-ouderschapsituaties, waarbij één van de twee volwassenen overlijdt

De richtlijn wordt periodiek geëvalueerd en geïndexeerd door deskundigen op het gebied van overlijdensschade. Jurilex Letselschade is van mening dat de richtlijn een nuttige bijdrage levert aan de rechtszekerheid van nabestaanden.

Letselschade? Meld het direct!

Is er sprake van letsel na een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval? Wilt u de schade verhalen? Onze letselschadejuristen helpen kosteloos bij het claimen van uw schadevergoeding!
De hoogte van de overlijdensschade
Bij het vaststellen van de te verhalen schade wordt uitgegaan van het netto besteedbare gezinsinkomen voor en na het overlijden. Dat bedrag wordt vervolgens verminderd met een vastgesteld percentage weggevallen uitgaven die verband houden met het overlijden. Bij deze vaststelling wordt rekening gehouden met de gezinssamenstelling, het gezinsinkomen, het aantal gezinsleden en de leeftijden van de kinderen.

Als er na het overlijden sprake is van één of meerdere uitkeringen, bijvoorbeeld van een levensverzekering, kan er een zogenaamde voordeelverrekening op het schadebedrag plaatsvinden. Dat geldt echter niet voor alle uitkeringen. De uitkering van affectieschade is daar bijvoorbeeld van uitgesloten.

Meer weten?

Hoewel de richtlijn belangrijke handvatten biedt bij de berekening van overlijdensschade, is deskundige begeleiding van een belangenbehartiger noodzakelijk. U kunt daarvoor terecht bij Jurilex Letselschade. Ons kantoor beschikt over het Nationaal Keurmerk Letselschade, waardoor u ervan verzekerd bent dat u wordt geholpen door een échte letselschadespecialist.

Jurilex Letselschade beschikt over vestigingen in heel Nederland, dus er is altijd een expert van Jurilex bij u in de buurt. Heeft u een vraag over overlijdensschade, of over een andere vorm van letselschade? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Contact

U kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 08:30 en 17.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het contactformulier invullen of via de virtuele assistent casus aanmelden.

Tijdens kantooruren binnen een uur een reactie, u heeft direct duidelijkheid. Buiten kantooruren, in het weekend of rondom feestdagen, is dit eerstvolgende werkdag. 

Contactformulier

Call Now Button