Een sterfgeval door een ongeval heeft een grote impact op de nabestaanden, vooral als een geliefde overlijdt door handelen waarvoor een derde aansprakelijk is. De schade die de nabestaanden op de veroorzaker van het ongeval kunnen verhalen noemen we overlijdensschade. Daarover gaat dit artikel van Jurilex Letselschade.
Het berekenen van overlijdensschade
Het rekenmodel, dat is gebaseerd op data van het Nibud, draagt bij aan een snelle afwikkeling van overlijdensschade en aan transparantie voor nabestaanden in dit proces. Zowel belangenbehartigers, zoals Jurilex, en verzekeraars, volgen deze richtlijn.
Verschillende situaties
- Gezinnen met twee volwassenen, waarbij één volwassene overlijdt
- Gezinnen met twee volwassenen, waarbij beide volwassenen overlijden
- Eenoudergezinnen, waarbij de volwassene overlijdt
- Co-ouderschapsituaties, waarbij één van de twee volwassenen overlijdt
De richtlijn wordt periodiek geëvalueerd en geïndexeerd door deskundigen op het gebied van overlijdensschade. Jurilex Letselschade is van mening dat de richtlijn een nuttige bijdrage levert aan de rechtszekerheid van nabestaanden.
Letselschade? Meld het direct!
De hoogte van de overlijdensschade
Als er na het overlijden sprake is van één of meerdere uitkeringen, bijvoorbeeld van een levensverzekering, kan er een zogenaamde voordeelverrekening op het schadebedrag plaatsvinden. Dat geldt echter niet voor alle uitkeringen. De uitkering van affectieschade is daar bijvoorbeeld van uitgesloten.
Meer weten?
Jurilex Letselschade beschikt over vestigingen in heel Nederland, dus er is altijd een expert van Jurilex bij u in de buurt. Heeft u een vraag over overlijdensschade, of over een andere vorm van letselschade? Neem dan vandaag nog contact met ons op.